*Από το τέλος Μαϊου έως τέλος Οκτωβρίου (πλην έκτακτης ματαίωσης λόγω κάποιου γεγονότος), τελείται στην Ιερά μονή Όρθρος και Θεία Λειτουργία, κάθε Σάββατο πρωί στις 07:30 π.μ.. Δείτε αναλυτίκα το πρόγραμμα εδώ..

1749ος Πανηγυρικός Εορτασμός Γενέθλιου Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος

Στις 23-24 Ιουνίου 2019 στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε ο 1749ος Πανηγυρικός Εορτασμός του Γενέθλιου Τιμίου Προδρόμου Προφήτου και Βαπτιστού του Χριστού Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος που συνεορτάσθηκε με τις τέσσερις  Ιερές Εικόνες των Ιερών Μονών - Προσκυνημάτων του Πόντου: Παναγία Σουμελά, Παναγία Γουμερά, Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος, καθώς  και η Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ Αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης και Τιμής που πραγματοποιούν από κοινού οι τέσσερις Ιερές Μονές - Προσκυνήματα, για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την έναρξη της τελευταίας φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από τους Τούρκους.


Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής  με την Υποδοχή των Λειψάνων του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Αγίου Ιωάννου και των Ιερών Εικόνων της Παναγίας Σουμελά, Παναγίας Γουμερά  &  Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, που συνοδεύονταν από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμωνος, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Γουμερά Πανοσολιογώτατου κ. Βαρθολομαίου και τους προέδρους ή μέλη των ΔΣ  των Σωματείων Παναγίας Σουμελά και Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. 

Ακολούθησε ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου και τέλος η Ιερά Αγρυπνία.

Την επόμενη ημέρα την Δευτέρα 24 Ιουνίου, τελέσθηκε όρθρος και Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου.
Ο πανηγυρικός εορτασμός  κορυφώθηκε με την Πανηγυρική Λιτάνευση των Λειψάνων του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Αγίου Ιωάννη και των ιστορικών θρησκευτικών κειμηλίων του Ποντιακού ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, Ιερών Εικόνων της Παναγίας Σουμελά, Παναγίας Γουμερά, Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος, υπό την συνοδεία Αγήματος του Στρατού, παιδιών, ανδρών και γυναικών με ποντιακές στολές.
Στην συνέχεια ακολούθησε ο χαιρετισμός του Πρόεδρου του Σωματείου Καζαντσίδη Χαράλαμπου και οι πρωινές εκδηλώσεις έκλεισαν με τους χορούς των Συλλόγων:
Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Καστοριάς,
Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Δρεπάνου, την ενορία Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ελευθέριου - Κορδελιού, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροδενδρίου και τον Μορφωτικό – Ποντιακό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παράκληση του Τιμίου Προδρόμου που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας.


Ο συνεορτασμός  των τεσσάρων ιερών εικόνων, κειμηλίων του Ποντιακού ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, που διασώθηκαν κατά την γενοκτονία των παππούδων μας από τους Τούρκους στον αιματοβαμμένο Πόντο και φυλάσσονται  τώρα στα αντίστοιχα προσκυνήματα – μοναστήρια, στην μητέρα πατρίδα, έγινε και φέτος με τις ευλογίες των σεβασμιότατων οικείων Μητροπολιτών «Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας» κ.κ. Παντελεήμωνος, «Εδέσσης, Πέλλης, Αλμωπίας» κ.κ. Ιωήλ και "Σιδηροκάστρου" κ.κ. Μακαρίου τους οποίους και ευχαριστούμε, όπως ευχαριστούμε και τους προέδρους και τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Γουμερά και  τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων "Παναγία Σουμελά" και "Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα", για την υλοποίηση του συνεορτασμού και την παρουσία σχεδόν σύσσωμων των ΔΣ τους.   

 Το ΔΣ του Σωματείου ευχαριστεί ακόμη, όλους τους αγαπητούς  προσκυνητές και τους επίσημους καλεσμένους, που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

   
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε: 


- Στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλο, ο οποίος από την αρχή είναι συμπαραστάτης μας  στις προσπάθειες για την ανασύσταση - ανιστόρηση της Ιεράς Μονής και κάθε χρόνο μας τιμά με την παρουσία του και την μεταφορά των λειψάνων του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Αγίου Ιωάννη, που τηρεί η Μητρόπολη στον Άγιο  Ιωάννη στην Ν. Νικόπολη. 
- Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης κ. Πλακεντά που ήταν συνδιοργανωτής του πανηγυρικού εορτασμού.
- Στο Δήμο Κοζάνης και ιδιαίτερα τις τεχνικές υπηρεσίες και τον Αντιδήμαρχο κ. Πουτακίδη για την συμβολή του στην πραγματοποίηση του πανηγυρικού εορτασμού.
-  Στους συλλόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, για την συμμετοχή με τα χορευτικά τμήματα τους, στις πανηγυρικές εκδηλώσεις.
- Στην κυρία Ελένη Βασιλειάδου για την προσφορά της για το κέρασμα των πιστών από τα ποντιακά προϊόντα της επιχείρησης "Βερμίου Γης"  με έδρα  το Ρυάκιο Κοζάνης, καθώς και το πρατήριο άρτου Τσαλικίδη Αγγέλας στο Δρέπανο Κοζάνης και το ιχθυοπωλείο "ο βυθός" στην Κοζάνη, για την προσφορά προϊόντων τους.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει στους εθελοντές και εθελόντριες και τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου μας, της Επιτροπής και του Φιλόπτωχου της Ενορίας Αγίου Δημητρίου Ελλησπόντου, που με μεγάλο κέφι προετοίμασαν τον χώρο και συμμετείχαν ως οικοδεσπότες στην πραγματοποίηση του πανηγυρικού εορτασμού.

Ευχόμαστε, οι ευλογίες της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθώς και οι πρεσβείες του Τιμίου Προδρόμου Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, να συνοδεύουν την ζωή μας, να σκεπάζουν την πατρίδα μας και ιδιαίτερα την πολύπαθη Μακεδονία μας και να μας οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της ανασύστασης των αντίστοιχων Ιερών Μονών – Προσκυνημάτων.

Φωτογραφίες του Πανηγυρικού Εορτασμού του 2019 ...






















































-- 

Δεν υπάρχουν σχόλια: