*Από το τέλος Μαϊου έως τέλος Οκτωβρίου (πλην έκτακτης ματαίωσης λόγω κάποιου γεγονότος), τελείται στην Ιερά μονή Όρθρος και Θεία Λειτουργία, κάθε Σάββατο πρωί στις 07:30 π.μ.. Δείτε αναλυτίκα το πρόγραμμα εδώ..

*Φωτογραφίες του Πανηγυρικού Εορτασμού του 2019 μπορείτε να δείτε εδώ..

*Φωτογραφίες απο τις εκδηλώσεις για την Γενοκτονία των Ποντίων μπορείτε να δείτε εδώ..

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΕΡΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ - ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΒΑΖΕΛΩΝΟΣ - ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΩΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πλήθος κόσμου στην λιτάνευση των εικόνων Παναγίας Σουμελά, Περιστερεώτα και Βαζελώνα
Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στις 6:00 το απόγευμα, έφτασαν στον Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου τα Ιερά Θησαυρίσματα των άλλων δύο ιερών εικόνων που έφεραν Πόντιοι στην Ελλάδα κατά τον ξεριζωμό, του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος.

Πλήθος κόσμου στην λιτάνευση των εικόνων Παναγίας Σουμελά, Περιστερεώτα και Βαζελώνα
Πλήθος κόσμου στην λιτάνευση των εικόνων Παναγίας Σουμελά, Περιστερεώτα και Βαζελώνα 


Με τη λιτάνευση των εικόνων του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας Σουμελά ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τη γιορτή του Πολιούχου της, την απελευθέρωση της πόλης και την επέτειο του ΌΧΙ.


Στην πομπή βρισκόταν επίσης τα ιερά λείψανα του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης καθώς και η εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Τις εικόνες και τα λείψανα μετέφεραν στρατιωτικά οχήματα, ενώ η πομπή, συνοδεία των εκπροσώπων του κλήρου, της μπάντας της Αστυνομίας και αγημάτων του στρατού ξηράς και του ναυτικού, ακολούθησε τη διαδρομή από την οδό Αγίου Δημητρίου, τις οδούς Βενιζέλου, Ολύμπου και Πελοποννήσου και κατέληξε και πάλι στον ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης.Στη Λιτάνευση συμμετείχαν, άλλωστε, μαθητές και μαθήτριες του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ το πρωί έγιναν ομιλίες στα σχολεία. Το πρωί, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου, έγινε επίσημη έπαρση της σημαίας στον Λευκό Πύργο, παρουσία του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των μελών του.

Πλήθος κόσμου στην λιτάνευση των εικόνων Παναγίας Σουμελά, Περιστερεώτα και Βαζελώνα


Στις 11 το πρωί τελέστη επίσημη Δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης και τις ιστορικές Επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης (1912) και της 28ης Οκτωβρίου 1940, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου και παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, εκπροσώπων κομμάτων και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: