*Από το τέλος Μαϊου έως τέλος Οκτωβρίου (πλην έκτακτης ματαίωσης λόγω κάποιου γεγονότος), τελείται στην Ιερά μονή Όρθρος και Θεία Λειτουργία, κάθε Σάββατο πρωί στις 07:30 π.μ.. Δείτε αναλυτίκα το πρόγραμμα εδώ..

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΒΑΖΕΛΩΝΑ


Κατά την καταστροφή της μονής το 1922, ο εκτελών χρέη τοποτηρητή της μονής, τότε ιερομόναχος και κατόπιν Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Αμαραντίδης, διέσωσε την εικόνα της αποτομής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, την οποία και φύλαξε, αρχικά στο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου (Πανοράματος) Σερρών και αργότερα στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Τούμπας Σερρών.

Από το 1970, το Σωματείο «Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα, με πρόεδρο από το 1970 έως το 2008, τον Παναγιωτίδη Ευστάθιο και με την συμπαράσταση, των κατοίκων της περιοχής, των τοπικών φορέων, πλήθους ανώνυμων και επώνυμων πιστών, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, μικρών ή μεγάλων ευεργετών,
άρχισε το επίπονο έργο, της ανασύστασης της μονής, στις Δυτικές πλευρές του Βερμίου, στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνης, με την κατασκευή του Ιερού Ναού Προδρόμου και Βαπτιστού Αγίου Ιωάννη, κελιών και πολλών άλλων έργων υποδομής.

Τον Ιούνιο του 1970, η εικόνα της αποτομής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, μεταφέρθηκε από τις Σέρρες στον Άγιο Δημήτριο, με τις πρέπουσες τιμές, με συνοδεία του Αρχιμανδρίτη Διονύσιου Αμαραντίδη, του Προέδρου και μελών του Σωματείου «Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα, κατοίκων του Αγίου Δημητρίου, καθώς και με την παρουσία των θρησκευτικών, πολιτικών, στρατιωτικών αρχών και πλήθους κόσμου, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
 
Το 1997, στην υπό ανασύσταση μονή κατέφθανε πλήθος πιστών από όλη την Ελλάδα, με την εγκατάστασή, του υπερήλικα γέροντα πατέρα Μάξιμου, Προσμονάριου στην Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, Δόκιμου Μοναχού της μονής του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος στον Πόντο. Ο Γέροντας Μάξιμος, μέχρι της «κοιμήσεως» του στο Άγιο Όρος, ήταν ο κυριότερος χορηγός και ευεργέτης. 

Κάθε χρόνο, σύλλογοι, σωματεία και πιστοί απ’ όλη την Ελλάδα,συρρέουν για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Ιωάννη και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του πανηγυρικού εορτασμού.

Για την προέλευση του ονόματος υπάρχουν δυο απόψεις. Η πρώτη υποστηρίζει πως η Μονή έλαβε την ονομασία από το όρος πάνω στο οποίο χτίστηκε και η δεύτερη, πως έλαβε την ονομασία της από την περιοχή στην οποία ξεκίνησε το κήρυγμα του ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, η οποία ονομαζόταν γη Ζαβουλών.Έπειτα από παραφθορά η ονομασία Ζαβουλών μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε Βαζελών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: