*Από το τέλος Μαϊου έως τέλος Οκτωβρίου (πλην έκτακτης ματαίωσης λόγω κάποιου γεγονότος), τελείται στην Ιερά μονή Όρθρος και Θεία Λειτουργία, κάθε Σάββατο πρωί στις 07:30 π.μ.. Δείτε αναλυτίκα το πρόγραμμα εδώ..

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 - 2017 - ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ


Την 8η Οκτωβρίου 2017, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00, συνήλθε στον Άγιο Δημήτριο το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, που προήλθε από τις αρχαιρεσίες τις 1ης Οκτωβρίου 2017 και αποφάσισε ομόφωνα την συγκρότηση σε σώμα, ως εξής:

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος:                           Καζαντσίδης Χαράλαμπος                              
Α’ Αντιπρόεδρος:               Παναγιωτίδης Ιωάννης
Β’ Αντιπρόεδρος:               Μεντεσίδης Τριαντάφυλλος
Γενικός Γραμματέας:        Τοπαλίδης Παναγιώτης
Ταμίας:                               Τριανταφυλλίδης Αγγελής
Έφορος:                              Κοκκινίδης Αλέξανδρος
Μέλη:                                  Παναγιωτίδης Παναγιώτης
                                             Παταρίδης  Κωνσταντίνος
Αναπληρωματικά μέλη:    Τσινίδης  Ιωσήφ
                                             Χατζημιχαηλίδης Παναγιώτης

--------------------------------------------------


ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 1ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

            Σήμερα την 1η Οκτωβρίου 2017, ημέρα της εβδομάδος Κυριακή και ώρα 12:00, συνήλθαν τα μέλη του Σωματείου σε απολογιστική Γενική Συνέλευση, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου.
Μετά από πρόταση του Προέδρου του Δ.Σ. ορίστηκε πρόεδρος της Γ.Σ. ο Πεχλιβανίδης Θεοχάρης, ο οποίος αφού διαπίστωσε απαρτία, καθώς από τα 28 οικονομικά τακτοποιημένα εγγεγραμμένα μέλη  ήταν παρόντα και τα 28, έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο του Δ.Σ. 
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Καζαντσίδης Χαράλαμπος προέβη σε απολογισμό- προγραμματισμό έργου, όπως παρακάτω:
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

1          Ο παρόν απολογισμός, καλύπτει την περίοδο από 13η Απριλίου 2014, δηλαδή από την ημέρα που συγκροτήθηκε σε Σώμα το απερχόμενο ΔΣ, που προήλθε από τις αρχαιρεσίες της 6ης Απριλίου 2014, μέχρι σήμερα 1 Οκτωβρίου 2017.
2          Κύριες ενέργειες – δραστηριότητες που έγιναν από τον Απρίλιο 2014, μέχρι σήμερα:
1/ Το Σάββατο από τέλος Μαΐου έως και τέλος Οκτωβρίου, με ευλογία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου μας, πραγματοποιούνταν ιερές ακολουθίες στον Ιερό Ναό, ενώ στις ημερομηνίες γεγονότων της ζωής του Τιμίου Προδρόμου και την ημέρα εορτής απόδοσης του Αγίου Πάσχα, πραγματοποιούνταν θείες λειτουργίες ή ιερές αγρυπνίες. 
2/   Την 19η Μαΐου κάθε χρόνου, στο χώρο της Μονής πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, που περιλαμβάνουν Όρθρο – Θεία Λειτουργία – Επιμνημόσυνο Δέηση – κατάθεση στεφάνου – ομιλία για την Γενοκτονία. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν εκτός των άλλων το Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου και το 2017 το Δημοτικό Σχολείο Ακρινής. Το 2014 το Σ.ΠΟ.Σ. Δυτ. Μακεδονίας έκανε πρόταση προς τους Συλλόγους του Δήμου Κοζάνης, να γίνουν οι εκδηλώσεις της Γενοκτονίας στον χώρο της Μονής. Δυστυχώς όμως αυτό δεν έγινε δεκτό, επειδή κάποια σωματεία, μέσα σ’ αυτά και ο Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου Ρυακίου και πρωτίστως η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης επιθυμούν οι εκδηλώσεις να γίνονται στη Σκήτη, στο μνημείο που έχει κατασκευασθεί εκεί με μέριμνα της Ευξείνου Λέσχης.
3/   Την 24η Ιουνίου κάθε χρόνου, πραγματοποιήθηκε ο πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Ιωάννη, Σημαντική συμβολή στην επιτυχία του εορτασμού, είχε η αποστολή των ιερών λειψάνων του Αγίου Σωφρονίου από την Μητρόπολη Εδέσσης, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Σωματείου, που υποβλήθηκε μέσω του Δεσπότη μας. Για την προετοιμασία του χώρου και την φιλοξενία των προσκυνητών, βοήθησαν στην καθαριότητα, στην προετοιμασία και στην πραγματοποίηση του εορτασμού πολλές γυναίκες και άλλοι κάτοικοι ή φορείς όπως ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Κοζάνης (Η Π.Ε. Κοζάνης χρηματοδότησε με 800 € τον εορτασμό μόνο κατά τα έτη 2014 - 15 και το 2014 ο Δήμος Κοζάνης με 900 €). Από το 2017, δεν ζητείται η αποστολή των ιερών λειψάνων του Αγίου Σωφρονίου, αλλά μεταφέρεται στην ιερά Μονή τμήμα λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου που τηρείται από την Μητρόπολη μας. 
4/   Το 2014 έγινε υπαγωγή όλων των κτισμάτων του χώρου της Ιεράς Μονής, στον νόμο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, καθόσον όλα τα κτίσματα του χώρου της Ιεράς Μονής, μέχρι τότε ήταν αυθαίρετα χωρίς άδεια. Τις διαδικασίες ένταξης στον παραπάνω νόμο, ανέλαβε αφιλοκερδώς ο συγχωριανός μας Μηχανικός Μεντεσίδης Παναγιώτης τον οποίο και ευχαριστούμε.
5/   Την 29η Ιουλίου 2014, συζητήθηκε η έφεση μας για την γνωστή υπόθεση της καταδίκης μας, μετά από την μήνυση που μας είχε υποβληθεί, για τις εργασίες ανακαίνισης που κάναμε. Λόγω της παραπάνω υπαγωγής στον νόμο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, αθωώθηκαν και τα 8 πρωτόδικα καταδικασθέντα μέλη του ΔΣ. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον συγχωριανό μας γνωστό δικηγόρο της Θεσσαλονίκης κ. Γαβρίδη Κωνσταντίνο, ο οποίος εξαρχής ανέλαβε να μας υπερασπισθεί αυτοβούλως και αφιλοκερδώς, καθώς και τον δικηγόρο Κοζάνης κ. Ηλία Κρομλίδη που απ’ τον Νοέμβριο 2013 συμμετείχε αφιλοκερδώς στην υπεράσπιση μας.
6/   Τον Αύγουστο 2014, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση κουφωμάτων (παραθύρων και πορτών) του Ιερού Ναού. Η δαπάνη έγινε μετά από πρόχειρο διαγωνισμό και καλύφθηκε από το ποσό των 20.000 € (είκοσι χιλιάδων ευρώ), που διατέθηκαν από την Π.Ε. Κοζάνης ως το 2ο μέρος από τις 60.000 € που είχαν ενταχθεί στον ειδικό πόρο ανάπτυξης το 2009, από τις τότε τοπικές αρχές.
7/   Την 7η Ιουνίου 2014, με πρωτοβουλία ομογενών συγχωριανών της Αυστραλίας, πραγματοποιήθηκε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας χορός, για την οικονομική ενίσχυση του Αγίου Ιωάννη. Με τα χρήματα αυτά περίπου 5.000 € κατασκευάσθηκε η ξύλινη μοναστηριακή πόρτα στην κυρία είσοδο του Ιερού ναού. Πρωτεργάτες αυτής της κίνησης ήταν οι συγχωριανοί μας ομογενείς Καζαντσίδης Χρήστος και Θαλαλαίος Κώστας. Ενώ περίπου το 50% της αξίας της πόρτας και την εξαιρετική κομψοτεχνία την οφείλουμε στον κατασκευαστή της, κοντοχωριανό μας κ. Τσαβδαρίδη Μιχάλη (Ξυλουργικές Εργασίες Ακρινή). Όλους αυτούς τους ευχαριστούμε.
8/   Το 2014 έγινε καθαρισμός του υδραγωγείου και έλεγχος των πηγών της Μονής.
9/   Τον Σεπτέμβριο 2015, με ευλογία του Μητροπολίτη μας, εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή ο γέροντας Ευσέβιος ο οποίος αποχώρησε τον Οκτώβριο 2015, για λόγους υγείας όπως μας δήλωσε, επιστρέφοντας στο παλιό μοναστήρι του, στον Άγιο Αντώνιο Σιάπκας στον Όλυμπο.
10/ Το 2015 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την μόνωση του Ιερού Ναού, με δωρεά ασφαλτόπανα από τη ΔΕΗ (ΛΚΔΜ) και τεχνίτες τους αδελφούς Χαραλαμπίδη από τον Βαθύλακκο.  Πριν το ασφαλτόπανο τοποθετήθηκε από εμάς πέτρα «Καβάλας» περιμετρικά των χώρων της σκεπής (20 εκ προς τα έξω στον κυρίως Ναό, 10 εκ προς τα έξω στους τρούλους, γωνίες). Με την μόνωση αυτή σταμάτησαν οι εισροές νερού εντός του Ιερού Ναού, από τις βροχές και τα χιόνια.
11/ To 2015, έγινε αναμόρφωση των αγιογραφιών στις πόρτες των Αρχαγγέλων στο Ιερό και του Αγίου Ιωάννη στο τέμπλο, από τον Αγιογράφο κ. Φωτιάδη Παναγιώτη.
12/ Τον Ιανουάριο του 2016 διατέθηκαν από την Π.Ε. Κοζάνης, οι τελευταίες 20.000 από τις 60.000 €, που εντάχθηκαν το 2009 στον τοπικό πόρο ανάπτυξης, από τις τότε τοπικές αρχές. Με τα χρήματα αυτά έγινε η προμήθεια των  πολυελαίων, αγοράστηκε μέρος των μαρμάρων για το δάπεδο του Ιερού Ναού και καλύφθηκε ένα υπόλοιπο από τις Πόρτες στην κεντρική είσοδο και τις πόρτες των Αρχαγγέλων στο Ιερό Ναό.
13/  Τον Μάρτιο 2017 κάναμε αίτηση προς την Π.Ε. Κοζάνης για:
- Τη σήμανση των οδών στην περιοχή μας, για πρόσβαση στην υπό ανιστόρηση Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος.
- Ένταξη στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Π.Ε. Κοζάνης, νέου έργου προϋπολογισμού 100.0000 €, για «Βελτίωση εγκαταστάσεων της Ι. Μονής Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος», με φορέα υλοποίησης το Σωματείο μας, ώστε να πραγματοποιηθεί, η προμήθεια και τοποθέτηση χαλκού, στην σκεπή του Ιερού Ναού (80.000 €), καθώς και η τοποθέτηση συστήματος κεντρικής θέρμανσης στον Ιερό Ναό και στον πρόσφατα διαμορφωθέντα χώρο των κελιών και η κατασκευή του συστήματος ύδρευσης για τον παραπάνω χώρο των κελιών (20.000 €).
Από τα αιτηθέντα, έχει προχωρήσει η σήμανση, είναι σε διαδικασία ανάθεσης σε εργολάβο, ενώ έγινε πρόσφατα και η ένταξη στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Π.Ε. Κοζάνης, των 100.0000 €. Ήδη δε η δαπάνη αυτή έχει περάσει και από την επιτροπή παρακολούθησης της Περιφέρειας. Εκτιμούμε ότι, εκτός απροόπτου, τους επόμενους μήνες θα διατεθεί το παραπάνω ποσό και προς τούτο ευχαριστούμε τον Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης κ. Πλακεντά.
14/ Τους τελευταίους μήνες εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 1-2 ιερομονάχους να εγκατασταθούν στον χώρο της Ιεράς Μονής.
15/ Ολοκληρώθηκε η αγιογράφηση του Παντοκράτορα στον κεντρικό τρούλο του Ιερού Ναού, κατόπιν δωρεάς του κ. Χλιάπα Κωνσταντίνου.
16/   Τον Ιούνιο 2017, μετά από πρόταση του προέδρου προς το ΔΣ και μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε ομόφωνα ότι:
- Οι εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ, που έπρεπε να γίνουν τον Ιανουάριο 2017 με βάση το καταστατικό, ενώ με βάση την λήξη της 3ετίας του απερχόμενου ΔΣ στις 6 Απριλίου 2017,  να γίνουν τον Σεπτέμβριο 2017, ώστε τα ΔΣ που αναλαμβάνουν να έχουν ικανό χρονικό διάστημα για ενημέρωση, προετοιμασία για τη διοργάνωση της πανηγύρεως του Ιουνίου.
- Το Σωματείο μας, λόγω της φύσεως του ως θρησκευτικό, θα συμμετάσχει στις εργασίες των Συνελεύσεων Ποντιακών ομοσπονδιών ή συνομοσπονδιών που καλείται να εκπροσωπείται, χωρίς να συμμετέχει στις εκλογικές διαδικασίες αυτών. Κατόπιν αυτού τα μέλη του ΔΣ, που θα εξουσιοδοτούνται  να συμμετάσχουν σε εργασίες Συνελεύσεων Ποντιακών ομοσπονδιών ή συνομοσπονδιών, δεν θα εξουσιοδοτούνται για συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες αυτών.
17/ Μεταφορά των αγίων εικόνων των δύο υπό ανιστόρηση ιερών μονών - προσκυνημάτων στην έδρα της τρίτης,
- Σε προ διμήνου τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα κ. Φαχαντίδη Επαμεινώνδα, ετέθη ως πρόταση, παλαιότερη σκέψη του για μεταφορά των αγίων εικόνων των δύο υπό ανιστόρηση ιερών μονών - προσκυνημάτων στην έδρα της τρίτης, σε κάθε πανηγυρικό εορτασμό, αρχής γενομένης από την 15η Αυγούστου 2017.
      Ο πρόεδρος ΔΣ του Σωματείου μας, εξέφρασε την σύμφωνη γνώμη του για τη διαδικασία, του πρότεινε όμως για λόγους τάξεως, αυτό να ξεκινήσει να υλοποιείται το νέο εκκλησιαστικό ή κοσμικό έτος, ήτοι την 23η Απριλίου 2018, οι Αγίες εικόνες της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, να μεταφερθούν για προσκύνημα στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα και αντίστοιχα να γίνει την 24η Ιουνίου και 15η Αυγούστου 2018.
      Ο κ. Φαχαντίδης, εξέφρασε κατ’ αρχάς θετική γνώμη για την πρόταση του προέδρου ΔΣ του Σωματείου μας και ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθούν οι τρεις πρόεδροι των Σωματείων για να συμφωνήσουν για την παραπάνω διαδικασία και να καθορίσουν τις λεπτομέρειες και μάλιστα εάν είναι δυνατόν και γραπτώς, εν είδη πρωτοκόλλου – διακήρυξης.
      Σε αναμονή αυτής της συνάντησης, που δεν πραγματοποιήθηκε τελικά, την 12η Αυγούστου 2017, ο κ. Φαχαντίδης, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο ΔΣ του Σωματείου μας ότι το ΔΣ του Σωματείου «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΤΑ», σχεδόν ομόφωνα αποφάσισε, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου να μεταφερθεί στην Παναγία Σουμελά για προσκύνημα κατά τον πανηγυρικό εορτασμό της 15ης Αυγούστου 2017.
     Η διαδικασία μεταφοράς της εικόνας του Αγίου Ιωάννη, για προσκύνηση σε άλλο χώρο, εκτός του χώρου της υπό ανιστόρηση Ιεράς Μονής, απαιτεί την ευλογία του Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου. 
- Κατόπιν αυτού την 13-8-2017, το ΔΣ του Σωματείου μας, σε έκτακτη συνέλευση, μετά από πρόταση του προέδρου και μετά από διαλογική συζήτηση αποφάσισε ομόφωνα ότι:
      - Το Σωματείο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνος εμμένει στην αρχικά προτεινόμενη διαδικασία, ήτοι την συνάντηση των τριών προέδρων των Σωματείων, για να συμφωνήσουν για τη διαδικασία και να καθορίσουν τις λεπτομέρειες, και την υπογραφή εάν συμφωνηθεί, σχετικού πρωτοκόλλου – διακήρυξης. Η υλοποίηση δε, της διαδικασίας να ξεκινήσει την 23η Απριλίου 2018 και να συνεχίσει την 24η Ιουνίου και 15η Αυγούστου 2018, με την ευλογία του Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου, για την μεταφορά της εικόνας του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος.
- Εξουσιοδοτήθηκε ο Πρόεδρος και συνέταξε σχετική επιστολή προς τα 2 Σωματεία, όπου κοινοποίησε την παραπάνω απόφαση μας, και επισημάνθηκε ότι είναι αναγκαίο να ενημερωθούν οι προσκυνητές του Πανηγυρικού Εορτασμού στην "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" την 14-15 Αυγούστου 2017, από τον κ. πρόεδρο του Σωματείου "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ", ότι το Σωματείο μας είναι σύμφωνο με την παραπάνω προτεινόμενη διαδικασία μεταφοράς των εικόνων, αρχής γενομένης από 23 Απριλίου 2018, Γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Η επιστολή στάλθηκε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την 13-8-2017 και την 15 Αυγούστου 2017 δόθηκε ιδιοχείρως στους 2 προέδρους κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Σωματείου μας στον Πανηγυρικό Εορτασμό στην "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ".

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2017-20
1     Εφόσον διατεθεί το ποσό των 100.000 €, από την Π.Ε. Κοζάνης:
- Ολοκλήρωση της ανακατασκευής – εξωραϊσμού του Ιερού Ναού, με την τοποθέτηση χαλκού.
- Τοποθέτηση συστήματος κεντρικής θέρμανσης στον Ιερό Ναό.
- Συνέχιση εργασιών διαρρύθμισης του 1ου ορόφου του κτιρίου, με την κατασκευή του συστήματος ύδρευσης και την τοποθέτηση συστήματος κεντρικής θέρμανσης.
2     Υποβολή στατικής μελέτης στα πλαίσια των διαδικασιών υπαγωγής στον νόμο για νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
3     Συνέχιση πραγματοποίησης των εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων της 19ης Μαΐου, με καθολική συμμετοχή κατά το δυνατόν, των φορέων της περιοχής.
4     Συνέχιση πραγματοποίησης των εκδηλώσεων πανηγυρικού εορτασμού του γενέθλιου Αγίου Ιωάννη, την 24η Ιουνίου.
5     Συνέχιση των ιερών ακολουθιών, που πραγματοποιούνται από τέλος Μαΐου έως και τέλος Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο και στις ημερομηνίες γεγονότων της ζωής του Τιμίου Προδρόμου και την ημέρα εορτής απόδοσης του Αγίου Πάσχα.
6     Συνέχιση προσπαθειών, για εγκατάσταση μοναχών στην Ιερά Μονή και την αυτόνομη λειτουργία της Ιεράς Μονής, ως ΝΠΔΔ.
7     Επιδίωξη πληρωμής από την Π.Ε. Κοζάνης των τιμολογίων στο κέτερινγκ «ΑΛΛΟΤΙΝΟ» για την πανήγυρη του 2016 και διάθεση της ενίσχυσης για την πανήγυρη του 2017.
8     Υλοποίηση της διαδικασίας για την μεταφορά της εικόνας του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος με την ευλογία του Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου, στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα την 23η Απριλίου 2018 και στην Παναγία Σουμελά την 15η Αυγούστου 2018, εφόσον αυτό αποφασισθεί στην συνάντηση των τριών προέδρων των Σωματείων, όπου θα συμφωνηθούν οι διαδικασίες και θα καθορισθούν οι λεπτομέρειες. Όπως επίσης και η υποδοχή των εικόνων του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και της Παναγίας Σουμελά την 24η Ιουνίου 2018.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014-2017
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
            Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό που εγκρίθηκε στην Γενική Συνέλευση της 6ης Απριλίου 2014, το υπόλοιπο ταμείου του Σωματείου ήταν 2.452,15 €. Σήμερα το υπόλοιπο ταμείου του Σωματείου είναι 4.274,56  €.
            - Το σύνολο των εσόδων του Σωματείου από 6 Απριλίου 2014, έναρξη χρήσης παρόντος ΔΣ, έως σήμερα, ανέρχεται στο ποσό των       66.269,41  €.
            -  και των εξόδων για το ίδιο διάστημα στα                                61.994,85  €.
Αναλυτικά τα έσοδα – έξοδα, φαίνονται στο βιβλίο εσόδων – εξόδων.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018
- ΕΣΟΔΑ 5.200 €
       Συνδρομές                                                                                                             200 €
       Δωρεές                                                                                                                   400 €
       Ιερά Πανήγυρη Ιουνίου 2018                                                                             2.800 €
       Κηροπώληση (παγκάρι)                                                                                     1.800 €
       Σύνολο                                                                                                                5.200 €

     - ΕΞΟΔΑ: 2.200 €
       Λειτουργικά έξοδα                                                                                            1.500 €          
       Απρόβλεπτα έξοδα                                                                                               700 €
       Σύνολο                                                                                                              2.200 €
            Αυτό που ζητάει το παρόν ΔΣ, από την Γενική Συνέλευση, είναι η ενημέρωση του για όλα τα παραπάνω, η έγκριση των πεπραγμένων και του προγραμματισμού, καθώς και η απαλλαγή του απερχόμενου ΔΣ.
            Στη συνέχεια μετά από προτροπή του Προέδρου της Γ.Σ., το μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής, Τοπαλίδης  Απόστολος, απουσιάζοντος στην Αθήνα του προέδρου κ. Στυλιανού Κικίδη, διάβασε την έκθεση της επιτροπής, όπου ανέφερε ότι μετά από έλεγχο του βιβλίου ταμείου και των αντίστοιχων παραστατικών στοιχείων, διαπίστωσε ότι όλα έχουν καλώς και αυτά τηρήθηκαν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
            Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Γ.Σ. ζήτησε από το σώμα την έγκριση των πεπραγμένων και του προγραμματισμού, καθώς και την απαλλαγή του απερχόμενου Δ.Σ.
Το σώμα ψήφισε δια ανατάσεως της χειρός και ενέκρινε τα παραπάνω.
Ο πρόεδρος της Γ.Σ. ζήτησε από τα μέλη να υποβάλλουν τυχόν ερωτήσεις – απορίες επί του έργου του Δ.Σ., αφού κατ’ αρχάς ζήτησε από τον βουλευτή Κοζάνης κ. Θεοφύλακτο Ιωάννη, που παρίστατο και συμμετείχε στη διαδικασία, έναν σύντομο χαιρετισμό.
-       Ο κ. Θεοφύλακτος αφού αναφέρθηκε στην ιστορική σχέση της οικογενείας του με το Σωματείο, καθόσον ο πατέρας του ήταν από τα ιδρυτικά μέλη και επί χρόνια νομικός εκπρόσωπος του Σωματείου, δήλωσε παρών στο Σωματείο και θα στηρίξει κάθε προσπάθεια του.
-       Ο Τηλέμαχος Τοπαλίδης ανέφερε ότι, το Σωματείο πρέπει να διευρύνει τον ορίζοντα του, με μέλη εκτός Αγίου Δημητρίου και Κοζάνης. Το πανηγύρι κάθε χρόνο μικραίνει, από πλευράς προσέλευσης κόσμου, πρέπει να βρούμε τρόπο διεύρυνσης.
-       Ο Παναγιωτίδης  Παναγιώτης ανέφερε ότι, η μικρή παρουσία κόσμου στην παρούσα ΓΣ, είναι κατάντια. Είναι πολλά τα προβλήματα. Το μοναστήρι είναι η ακρόπολη του πόντου στην Ελλάδα και δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Δεν διεκδικούμε ως ποντιακό στοιχείο. Δεν τιμούμε τον ιδρυτή με τις πράξεις μας.
-       Ο Κρομλίδης Ηλίας ανέφερε ότι, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το σκοπό ύπαρξης του Σωματείου, είναι η ίδρυση ιεράς μονής ή κάτι άλλο. Εάν είναι να γίνει η ιερά μονή, δεν μπορούμε να επέμβουμε στον θρησκευτικό χαρακτήρα. Είναι ευτύχημα που βρίσκεται στην περιοχή μας στην Κοζάνη.
-       Ο Θεόδωρος Αλεξανδρίδης ανέφερε ότι, ανέλαβε θέση στο απερχόμενο ΔΣ, για να αναβαθμίσει πολιτιστικά το Σωματείο. Είδε αδιαφορία, μειώνεται κάθε χρόνο ο αριθμός επισκεπτών, δεν έρχονται σωματεία, χορευτικά. Ο χώρος μένει ανεκμετάλλευτος.
-       Η Μεντεσίδου  Ελένη ανέφερε ότι, ακούγοντας τον απολογισμό, είδα ποιος είναι ο ρόλος και ο σκοπός του Σωματείου στην σύγχρονη εποχή. Δεν είναι ο στόχος τα χορευτικά, αλλά είναι ο θρησκευτικός προσανατολισμός, χώρος λατρείας. Τα μέλη έχουν ξεκάθαρα τονίσει τον θρησκευτικό χαρακτήρα. Ο αριθμός των επισκεπτών δεν είναι το μόνο κριτήριο για την αξιοποίηση και αναγνώριση. Θεωρεί ότι είναι μοναστήρι και όχι ακόμη ένας πολιτιστικός σύλλογος, όπως ο σύλλογος του χωριού. Ο στόχος πρέπει να παραμείνει η ίδρυση ιεράς μονής.
-       Ο Πεχλιβανίδης Θεοχάρης ανέφερε ότι, ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού είναι από τους πλέον αξιόλογους συλλόγους με πολλές δραστηριότητες και τμήματα, παρόλα αυτά όμως η συμμετοχή του κόσμου στις ΓΣ είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτική. Έτσι και στον Άγιο Ιωάννη ο κόσμος συμμετέχει ή όχι στις ΓΣ δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Ο κόσμος έχει ενημερωθεί για τη ΓΣ, με όλους τους τρόπους, ανακοινώσεις, δελτία τύπου, ηλεκτρονικά κ.λπ., με το ζόρι δεν μπορούμε να τους φέρουμε, εδώ δεν συμμετέχει στις ΓΣ το ίδιο το χωριό μας. Το ΔΣ δεν νομίζω ότι μπορεί να κάνει κάτι άλλο.
-       Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Δ.Σ. τοποθετήθηκε στις παραπάνω ερωτήσεις – επισημάνσεις:
-       Για το σκοπό του Σωματείου, ότι και σύμφωνα με το καταστατικό ο κύριος σκοπός είναι η ίδρυση της ιεράς μονής, ενώ και από την πρώτη εκλογή του στο ΔΣ το 2008 αλλά και σε κάθε ΓΣ, τονίζει ότι ο μόνος λόγος ενασχόλησης του με το ΔΣ του Σωματείου, είναι η ίδρυση της ιεράς μονής. Για να γίνει όμως αυτό, έπρεπε να διορθωθούν – διευθετηθούν – δρομολογηθούν πολλά πράγματα. Με αυτά ασχοληθήκαμε αυτήν τη 10ετία: - Συντήρηση – βελτίωση - εξωραϊσμό του ιερού ναού και του κτιρίου, για αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε κυρίως ο ιερός ναός, με τα νερά  βροχών – χιονιών που έμπαιναν από παντού.
    - Διαδικασία παραχώρησης της έκτασης, που μέχρι τότε ο χώρος ήταν αυθαίρετα κατεχόμενος.
    - Αναγνώριση ύπαρξης του δρόμου, που μέχρι τότε δεν υπήρχε, ως δρόμος για το Ελληνικό Κράτος.
    - Ένταξη στον νόμο περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων όλων των κτισμάτων του χώρου, καθόσον όλα τα κτίρια ήταν αυθαίρετα χωρίς άδεια.
Όλα αυτά γίνανε, τώρα μπορεί να γίνει μοναστήρι, είναι πλέον η ώρα. Σύμφωνα με το καταστατικό ο μόνος λόγος ύπαρξης του Σωματείου είναι για την ίδρυση της Ιεράς Μονής. Στο άρθρο 37 αναφέρεται «Άπασα η περιουσία του Σωματείου ανήκει εις την μονήν υπέρ της οποίας και συνίσταται τούτο».
-       Για τη μικρή συμμετοχή στη ΓΣ, ότι όντως είναι λίγος ο κόσμος, αλλά μη ξεχνάμε ότι το 2008, η συμμετοχή ήταν 39 μέλη, παρόλο που ήταν κομβική ΓΣ, γιατί ό αείμνηστος Παναγιωτίδης Ευστάθιος μετά από 40 χρόνια περίπου προεδρίας, αποφάσισε να παραδώσει την προεδρία. Από λόγια για το πόσο σημαντικός είναι ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνος, έχουμε χορτάσει από πολλούς ανώνυμους και επώνυμους, με αρκετούς μάλιστα έχουμε μαλώσει κιόλας, γιατί θεωρούν τον Άγιο Ιωάννη ακόμη μια εκκλησία ή χειρότερα εξωκλήσι 
-       Για την μειωμένη κάθε χρόνο συμμετοχή προσκυνητών στην ιερά πανήγυρι, ότι δεν προκύπτει αυτό, από τα ανθήλια που κολλήθηκαν στους πιστούς το 2016 και 2017. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Αθανασιάδη Κωνσταντίνο το 2017 κόλλησαν 60-70 περισσότερα από το 2016. Ενώ πριν τελειώσει η λειτουργία, σταματούν να κολλούν ανθήλια, λόγω της έναρξης διαδικασίας για τη λιτάνευση, ενώ κάποιοι πιστοί δεν περνούν από τον τραπεζάκι, όπου κολλούν τα ανθήλια. Όσοι έχουν εμπειρία από τους τελευταίους εορτασμούς και βρίσκονται  στον χώρο από το πρωί έως αργά το βράδι της 24 Ιουνίου, η εκτίμηση είναι ότι η προσέλευση είναι πάνω από 1500 πιστοί.  Ο κόσμος που έχει ευλάβεια στον Άγιο Ιωάννη Βαζελώνος, σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό,  ψάχνει – ενημερώνεται από την ιστοσελίδα και προσέρχεται ή έρχεται σε επαφή μαζί μας και ζητάει λαδάκι, εικόνα κ.λπ.. Το καλοκαίρι καθημερινά και πολύ περισσότερο τα σαββατοκύριακα δεκάδες άτομα προσέρχονται στο μοναστήρι, όπως φαίνεται και από τον μεγάλο αριθμό χαρτιών μνημόνευσης (υπέρ υγείας – υπέρ αναπαύσεως) που βρίσκουμε στον ιερό ναό, ενώ μεγάλος αριθμός προσκυνητών έρχεται και με λεωφορεία, είτε ενημερώνοντας μας, οπότε τους υποδεχόμαστε με ενημέρωση και κέρασμα, είτε όχι.
-       Για τη συμμετοχή χορευτικών ότι, μέχρι το 2010, το ΔΣ έστελνε πάνω από 200 προσκλήσεις σε συλλόγους σε όλη την Ελλάδα για συμμετοχή στην πανήγυρη και σε 15-20 συλλόγους για τη συμμετοχή με το χορευτικό τους. Η ανταπόκριση ήταν μηδαμινή, οπότε την 16-6-2011, το ΔΣ έλαβε την απόφαση να στέλνει προσκλήσεις σε 30-40 συλλόγους κυρίως της περιοχής αλλά και σε άλλους που έχουν προσέλθει σε πανηγυρικούς εορτασμούς ή εκφράζουν επιθυμία να παρευρίσκονται, χωρίς μάλιστα τις πιο πολλές φορές να έχουν προσκληθεί ποτέ, όπως π.χ. φέτος ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» ή παλιότερα η Άρδασσα ή ο Ροδίτης. Για την ενημέρωση των πιστών για την πανήγυρη, αποστέλλονται πάνω από 150 προσκλήσεις σε φορείς και σε ενορίες της Κοζάνης και της Εορδαίας, στέλνεται Δελτίο Τύπου σε Μ.Μ.Ε Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης. Τοιχοκολλώνται τουλάχιστον 200 ανακοινώσεις σε ιδιωτικά καταστήματα και ναούς σε χωριά και στην πόλη της Κοζάνης. Υπάρχει η σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Σωματείου, ενώ γίνεται κοινοποίηση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν μπορεί να παρακαλούμε τους συλλόγους, που παίρνουν μάλιστα προσκλήσεις να παρευρίσκονται στον εορτασμό με χορευτικό ή όχι. Εάν κάποιος  σύλλογος έχει τον Άγιο Ιωάννη ψηλά εκεί που πρέπει, παρευρίσκεται και χωρίς πρόσκληση. Εάν όχι όπως π.χ. η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης ενώ καλείται κάθε χρόνο δεν συμμετείχε ποτέ τουλάχιστον από το 2008 και μετά.
-       Για το ότι, «δεν τιμούμε τον ιδρυτή με τις πράξεις μας», δεν προκύπτει από πουθενά κάτι τέτοιο, μπορεί κάποιες φορές να έχω πει, βρε μπάρμπα Στάθη σε τι μπελάς με έβαλες, αλλά τελικά τον ευγνωμονώ που με τον τρόπο του με έκανε να γνωρίσω τον Άγιο Ιωάννη Βαζελώνος.
-       Για τον προγραμματισμό εργασιών για το 2018-20, ότι παρέλειψε να θέσει ως θέμα στο απερχόμενο ΔΣ, πρόταση να ληφθεί απόφαση για τοποθέτηση προτομής του αείμνηστου επίτιμου προέδρου Παναγιωτίδη Ευστάθιου στον χώρο της ιεράς μονής. Μετά από πρόταση μέλους και ερώτημα του προέδρου της ΓΣ, προς τη ΓΣ, ομόφωνα έγινε δεκτή η πρόταση για τοποθέτηση της προτομής.
Στην συνέχεια έγινε δεύτερος κύκλος τοποθετήσεων – ερωτήσεων:
-       Ο Παναγιωτίδης  Παναγιώτης ανέφερε ότι, υπάρχουν ημιτελή έργα, όπως το μνημείο, η είσοδος, το μουσείο. Στην ιστοσελίδα του Σωματείου, δεν υπάρχει αναφορά στα πριν το 2008. Στον ναό υπήρχαν μαρμάρινες επιγραφές του μηχανικού και άλλες, αφαιρέθηκαν και δεν τοποθετήθηκα ξανά.
-       Ο βουλευτή κ. Θεοφύλακτος Ιωάννης ανέφερε ότι, το 2008 ήταν στην αλλαγή διοίκησης, όπου τονίστηκε ο θρησκευτικός χαρακτήρας. Μπορεί όμως να γίνει, όσο δεν είναι μοναστήρι, το πάντρεμα του θρησκευτικού χαρακτήρα με πολιτιστικές δραστηριότητες. Μέσα από τις νέες συνθήκες μπορεί και πρέπει να γίνει όπως το σκέφτηκαν οι ιδρυτές το 1970. Πρέπει  το μοναστήρι να αποκτήσει την απήχηση της παλιάς μονής, όταν όμως γίνει μοναστήρι. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Πρέπει να δεχθούμε το διττό χαρακτήρα. Το σωματείο έχει αρμοδιότητες να φέρει εις πέρας όλους τους σκοπούς. Τις δε προσκλήσεις για την πανήγυρι να τις στέλνει το σωματείο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail).
-       Ο Τηλέμαχος Τοπαλίδης ανέφερε ότι, συμφωνώ με όλα αυτά, αλλά πρέπει περισσότερος κόσμος να συμμετέχει στην επόμενη ΓΣ, εγώ δεσμεύομαι, προτείνω έτσι να κάνουν όλοι, στην επόμενη ΓΣ να φέρω τουλάχιστον ένα άτομο ακόμη.
-       Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Δ.Σ. τοποθετήθηκε στις παραπάνω ερωτήσεις – επισημάνσεις:
-       Για τις μαρμάρινες πλάκες ότι, η πρόθεση μας είναι να ξαναμπούν μικρότερες μπρούτζινες, στον πρόναο όταν ολοκληρωθεί.
-       Για την ιστοσελίδα ότι, είναι παράλειψη αλλά δεν έχουμε άλλα στοιχεία, καθόσον με την ανάληψη της διοίκησης το 2008, δεν μας παραδόθηκε το Γραφείο του Σωματείου με το αρχείο. Αλλά το 2012, ο Δημήτρης Παναγιωτίδης, γιός του επίτιμου προέδρου, μας έφερε κάποια κλειδιά, μέσα στα οποία ήταν και το κλειδί του γραφείου. Από εκεί, μέσα από ποντικοφαγωμένα και χαλασμένα από το νερό έγγραφα και πράγματα, διασώσαμε δυο φακέλους με έγγραφα αρχείου. Ενώ τα ποντικοφαγωμένα και χαλασμένα από το νερό έγγραφα – αντικείμενα πετάχτηκαν. Υπήρχαν και 1-2 αντίτυπα του βιβλίου που είχε εκδώσει ο επίτιμος πρόεδρος.
-       Ο Παναγιωτίδης  Παναγιώτης υποστήριξε παρεμβαίνοντας ότι, υπάρχει πρωτόκολλο παράδοσης που το έχει δει, όπου φαίνεται ότι τα παραλάβαμε.
-       Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του επισήμανε ότι είχε συνταχθεί από τον ίδιο πρωτόκολλο παραδόσεως παραλαβής το οποίο συνέταξε ο ίδιος, το οποίο όμως δεν υπέγραψε ποτέ ο πατέρας του.
-       Ο Παναγιωτίδης  Παναγιώτης ανέφερε ότι, έχει υλικό και στοιχεία να δώσει στο σωματείο, θα εκτυπώσει δε 2000 αντίτυπα του βιβλίου του πατέρα του, τα οποία θα δωρίσει στο σωματείο, ώστε τα έσοδα να μείνουν στο σωματείο.
-       Ο πρόεδρος του Δ.Σ. επισήμανε ότι δεχόμαστε την προσφορά του και ευχαριστούμε.
-       Για το διττό σκοπό ο πρόεδρος τόνισε ότι δέχεται ότι υπάρχει, αλλά όπως τόνισε και σε όλες τις ΓΣ, αυτός είναι στο ΔΣ για την εκπλήρωση του κύριου σκοπού, το τα γίνει μοναστήρι. Γι΄ αυτό προτρέπει και όσους θέλουν να δηλώσουν υποψηφιότητα στην εκλογική διαδικασία, να σκεφτούν σοβαρά αν θέλουν και μπορούν να προσφέρουν για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού. Προσωπικά, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει άλλο σκοπό. Όσοι συμφωνούν και μπορούν, έχουν τον χρόνο και τη διάθεση, πρέπει να είναι ενεργοί να προσφέρουν συνεχώς στην υλοποίηση του σκοπού και όχι μόνο στα ΔΣ.
-       Ο Αραπίδης Απόστολος ρώτησε ποια είναι η διαδικασία για να γίνει μοναστήρι;
-       Ο πρόεδρος του Δ.Σ. επισήμανε ότι εάν βρεθεί έστω και ένας μοναχός, που πληροί τις προϋποθέσεις του ορθόδοξου χριστιανικού μοναχισμού, σύμφωνα με την ευλογία του Μητροπολίτου μας και αυτά που θα δει και το ΔΣ κατά την αρχική εγκατοίκηση του στην ιερά μονή, γίνονται διαδικασίες μέσω της Μητροπόλεως μας, προς την ιερά σύνοδο, ώστε να ιδρυθεί η μονή ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), υπαγόμενη πνευματικά στην μητρόπολη μας και όπως προβλέπεται ως ΝΠΔΔ. Τώρα το Σωματείο είναι Νομικό Πρόσωπο ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Η ίδρυση της ιεράς μονής μπορεί να γίνει και χωρίς να έχουν έρθει μοναχοί, το οποίο είναι όμως κάτι που δεν το θέλουμε. Τα τελευταία χρόνια είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες – επαφές για τη δημιουργία του ΝΠΔΔ, όταν είχαν έρθει οι 2 μοναχοί Μαρτινιανός και Συμεών, αλλά δυστυχώς σταμάτησαν όταν, ο ένας αποχώρησε μόνος του, ενώ ο άλλος δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις και του ζητήθηκε να αποχωρήσει.
-       Ο πρόεδρος της Γ.Σ. ευχαρίστησε τους παρόντες και τα μέλη του Δ.Σ. για τη συμμετοχή τους στη συνέλευση.
-       Κλείνοντας τις εργασίες του απολογισμού – προγραμματισμού του απερχόμενου ΔΣ, ο πρόεδρος της Γ.Σ., τρία μέλη εθελοντές για την συγκρότηση της εφορευτικής επιτροπής, προκειμένου να γίνει η εκλογή του νέου Δ.Σ.

Ως μέλη της εφορευτικής επιτροπής εγκρίθηκαν από τη ΓΣ οι εθελοντές:
1.      Μεντεσίδου Ελένη, ως πρόεδρος.
2.      Ατματσίδης Γεώργιος και
3.      Κουσαλίδης Στέφανος, ως μέλη.
Στη συνέχεια από την εφορευτική επιτροπή ζητήθηκε να υποβληθούν υποψηφιότητες για το νέο ΔΣ και την εξελεγκτική επιτροπή.
Προτάθηκαν:
-         Για το  νέο Δ.Σ. οι:
1.                 Καζαντζίδης Χαράλαμπος
2.                 Κοκκινίδης Αλέξανδρος
3.                 Μεντεσίδης Τριαντάφυλλος
4.                 Παναγιωτίδης Ιωάννης
5.                 Παναγιωτίδης Παναγιώτης
6.                 Παταρίδης Κωνσταντίνος
7.                 Τοπαλίδης Παναγιώτης
8.                 Τριανταφυλλίδης Αγγελής
και με βάση σχετική απόφαση της ΓΣ της 11ης Μαρτίου 2011, ως αναπληρωματικά μέλη, οι:
1.                 Τσινίδης Ιωσήφ
2.                 Χατζημιχαηλίδης Παναγιώτης
-         Μέλη εξελεγκτικής επιτροπής:
1.                  Κικίδης Στυλιανός
2.                  Τοπαλίδης Απόστολος
3.                  Ατματσίδης Γεώργιος
Μετά από αυτό, ανακοινώθηκε από την εφορευτική επιτροπή ότι, θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία με 8 Σταυρούς για τα μέλη του ΔΣ, 2 για τα αναπληρωματικά μέλη και τρεις σταυρούς για την εξελεγκτική επιτροπή.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία. Με το πέρας αυτής διαπιστώθηκε από την εφορευτική επιτροπή ότι:
-         Εγγεγραμμένα μέλη οικονομικά τακτοποιημένα, είκοσι οκτώ (28).
-         Παρόντα, είκοσι οκτώ (28).
-         Ψήφισαν, είκοσι οκτώ (28).
Για το Διοικητικό Συμβούλιο:
Άκυρα - Λευκά: 0
Έλαβαν:
Καζαντσίδης Χαράλαμπος
28  ψήφους
Κοκκινίδης Αλέξανδρος
28  ψήφους
Μεντεσίδης Τριαντάφυλλος
28  ψήφους
Παναγιωτίδης Ιωάννης
28  ψήφους
Παναγιωτίδης Παναγιώτης
28  ψήφους
Παταρίδης Κωνσταντίνος
28  ψήφους
Τοπαλίδης Παναγιώτης
28  ψήφους
Τριανταφυλλίδης Αγγελής
28  ψήφους
Χατζημιχαηλίδης Παναγιώτης
28  ψήφους
Για αναπληρωματικά μέλη:
Τσινίδης Ιωσήφ
28  ψήφους
Χατζημιχαηλίδης Παναγιώτης
28  ψήφους
Για την Εξελεγκτική επιτροπή:
Άκυρα - Λευκά: 0.
Έλαβαν:
Κικίδης Στυλιανός
28  ψήφους
Τοπαλίδης Απόστολος
28  ψήφους
Ατματσίδης Γεώργιος
28  ψήφους
Σύμφωνα με το καταστατικό εκλέχτηκαν:
Ως κανονικά μέλη οι:
Καζαντζίδης Χαράλαμπος
Κοκκινίδης Αλέξανδρος
Μεντεσίδης Τριαντάφυλλος
Παναγιωτίδης Ιωάννης
Παναγιωτίδης Παναγιώτης
Παταρίδης Κωνσταντίνος
Τοπαλίδης Παναγιώτης
Τριανταφυλλίδης Αγγελής
Ως  αναπληρωματικά μέλη: 
Τσινίδης Ιωσήφ
Χατζημιχαηλίδης Παναγιώτης
Για την Εξελεγκτική επιτροπή:
Κικίδης Στυλιανός
Τοπαλίδης Απόστολος
Ατματζίδης  Γεώργιος
Ανακοινώθηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο του ΔΣ ότι την Κυριακή, 8/10/2017 και ώρα 11:00  στην αίθουσα της ενορίας Αγίου Δημητρίου Ελλησπόντου,  θα γίνει η συγκέντρωση των μελών του νέου Δ.Σ. και η συγκρότησή τους σε σώμα.
Μετά από αυτά και αφού ο Πρόεδρος της Γ.Σ. διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει άλλο θέμα για συζήτηση, ανακοίνωσε την λήξη της συνεδρίασης.


-Ο-
-Ο-
Πρόεδρος Δ.Σ.



Καζαντσίδης Χαράλαμπος
Πρόεδρος της Γ.Σ.



Πεχλιβανίδης Θεοχάρης

- Η -
Εφορευτική Επιτροπή

      Πρόεδρος                                                                  Μέλη


Μεντεσίδου Ελένη                      Ατματσίδης Γεώργιος       Κουσαλίδης Στέφανος





ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ (Αυξ. αριθμ. 798/1983)

Άρθρο 1ο
Ιδρύεται στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, Σωματείο με την επωνυμία «Άγιος Ιωάννης Βαζελώνος», με έδρα τον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης ………
Άρθρο 2ο
Σκοπός του Σωματείου είναι:
α) Η ανέγερση Ναού ………., ο οποίος ναός θα εορτάσει την 24η Ιουνίου εκάστου έτους. 

β) Ο Ναός του Αγίου Προφήτου και Βαπτιστού Ιωάννου ………. με όλα τα κτίσματα, τα οποία θα ιδρύονται, συν τον χρόνο, γύρω απ΄ αυτό, θ’ αποτελέσει ένα σύνολο υπό την επωνυμία «Ιερό Ίδρυμα Μονής Αγίου Προφήτου και Βαπτιστού Ιωάννου του Βαζελώνος», ……γ) Η αναβίωση των ποντιακών εθίμων, του πάνδημου πανηγυρισμού κατά την εορτή του Αγίου Προφήτου και βα-πτιστού Ιωάννου, κάθε έτους.
δ) Η επιμελής και πιστή διαφύλαξη των βασικότερων γνωρισμάτων του ποντιακού εν΄ γένει πολιτισμού, …..
ε) Η χορήγηση υποτροφιών, ….σε απόρους σπουδαστές ….
στ) Η χορήγηση ιατρικής περιθάλψεως και οικονομικών βοηθημάτων, ….σε απόρους … σπουδαστές
ζ) Η …. χορήγηση δώρων, ….σε άπορες …. κοπέλες, κατά τον γάμο τους.
η) Η οικονομική ενίσχυση για νοσηλεία παντελώς απόρων ασθενών …..
θ) Η ίδρυση πνευματικού κέντρου, βιβλιοθήκης, …….
Άρθρο 6ο
Τα μέλη του Σωματείου διακρίνονται στα τακτικά, έκτακτα και επίτιμα.
Τακτικά μέλη αποτελούν οι εκ πόντου καταγόμενοι άνδρες και γυναίκες, που έχουν Ελληνική υπηκοότητα και θρήσκευμα Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ως και οι σύζυγοι Πόντιου μέλους, άνδρες ή γυναίκες, που δεν κατάγονται από τον πόντο, εφόσον συμπλήρωσαν το 21ο έτος της ηλικίας τους και κατοικούν στην περιοχή του Νομού Κοζάνης.
Έκτακτα μέλη αποτελούν οι εκ πόντου και μη, καταγόμενοι άνδρες και γυναίκες, ασχέτως τόπου διαμονής αυτών.
Επίτιμα μέλη αποτελούν:
α) Όλοι οι πόντιοι ιεράρχες ……
β) Όλοι οι επιζώντες ιερομόναχοι ….
γ) Πρόσωπα που προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες για την ευόδωση των σκοπών του Σωματείου.
δ) Οι εν ενεργεία πρόεδροι ποντιακών Σωματείων …..
Άρθρο 7ο
Τα μέλη εγγράφονται κατόπιν αποφάσεως του ΔΣ, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων …….
Άρθρο 15ο
Τα εκτός έδρας μέλη , καλούνται όπως παραστούν στις Γενικές Συνελεύσεις, με ειδική πρόσκληση του Προέδρου του ΔΣ, προ 15 ημερών τουλάχιστον. …..
Άρθρο 16ο
Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν μόνο τα μέλη που εκπλήρωσαν τα προς το ταμείο, υποχρεώσεις τους ……...
Άρθρο 26ο
Τα μέλη του Σωματείου συνέρχονται σε Γενική Συνέλευση με πρόσκληση του Προέδρου.
Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται μια φορά το έτος, εντός του μηνός Ιανουαρίου. Εκτάκτως δε, όποτε το κρίνει ανα-γκαίο το ΔΣ ή το ζητήσει εγγράφως το 1/4 των μελών, …..
Άρθρο 27ο
Οι αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως λαμβάνονται κατ’ απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.
Σε περίπτωση μη απαρτίας, στην πρώτη Γενική Συνέλευση, η οποία απαρτία θεωρείται ότι υπάρχει, όταν παρίστα-ται το 1/3 των τακτικών μελών του Σωματείου, που βρίσκονται ταμειακώς σε πλήρη τάξη, επαναλαμβάνεται νέα Γενική Συνέλευση με τα ίδια θέματα, εντός προθεσμίας 15 ημερών από της 1ης Γενικής Συνέλευσης, οπότε θεωρεί-ται η νέα (2η) συνέλευση ότι είναι σε απαρτία, εφόσον παρίσταται το 1/4 τουλάχιστον των τακτικών μελών του Σωματείου (που είναι ταμειακώς εντάξει). Σε περίπτωση μη επιτεύξεως απαρτίας στη 2η ΓΣ, επαναλαμβάνεται 3η εντός 10 ημερών, για την οποία υπάρχει απαρτία, όταν είναι το 1/5 τουλάχιστον του αυτού αριθμού των μελών.
Άρθρο 28ο
Οι αποφάσεις της ΓΣ λαμβάνονται με μυστική ψηφοφορία, όταν πρόκειται περί ζητημάτων αρχαιρεσίας, εμπιστο-σύνης προς την Διοίκηση, έγκριση λογοδοσίας και περί προσωπικών εν γένει ζητημάτων, …..
Άρθρο 37ο
Όλη η περιουσία του Σωματείου ανήκει στην Μονή, υπέρ της οποίας και συνίσταται αυτό.
Άρθρο 39ο
Επιτρέπεται τροποποίηση του Καταστατικού με απόφαση της ΓΣ, με απαρτία των 2/3 τουλάχιστον των τακτικών μελών (που είναι ταμειακώς εντάξει) και να ψηφίσουν υπέρ της τροποποίησης τα 3/4 των παρόντων μελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: