*Από το τέλος Μαϊου έως τέλος Οκτωβρίου (πλην έκτακτης ματαίωσης λόγω κάποιου γεγονότος), τελείται στην Ιερά μονή Όρθρος και Θεία Λειτουργία, κάθε Σάββατο πρωί στις 07:30 π.μ.. Δείτε αναλυτίκα το πρόγραμμα εδώ..

ΟΜΙΛΙΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 2018



Σεβασμιότατε, κ. Αντιπεριφερειάρχα Γρεβενών,  κ. Δήμαρχε Κοζάνης, κ. εκπρόσωπε του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Κοζάνης, κ. εκπρόσωπε της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Διοικητά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης,

κ. πρόεδροι και μέλη των ΔΣ των Σωματείων, των Ιστορικών Αδελφών Μονών, της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα,
κ. επικεφαλής ή εκπρόσωποι, Ομοσπονδιών, συλλόγων και τοπικών φορέων
κ. πρόεδροι των κοινοτήτων Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου, Μαυροδενδρίου, Ποντοκώμης, Αυλήαινας
Αγαπητοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί προσκυνητές, 
εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, του Σωματείου Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, σας καλωσορίζω στον σημερινό πανηγυρικό συνεορτασμό του «Γενέθλιου του Τιμίου Πρόδρομου και Βαπτιστού Ιωάννη».

Επιτρέψτε μου ακόμη  να καλωσορίσω, τους Συλλόγους που συμμετέχουν με χορευτικά τους τμήματα στην σημερινή εκδήλωση και θα τους απολαύσουμε στη συνέχεια,

Το χορευτικό και όχι μόνο τμήμα της ενορίας Αγίου Γεωργίου Ελευθέριου - Κορδελιού Θεσσαλονίκης,
τον Σύλλογο Ποντίων Ελευθέριου – Κορδελιού Θεσσαλονίκης,
τον Μορφωτικό  Πολιτιστικό  Σύλλογο Ροδίτη Κοζάνης,
τον Ποντιακό Σύλλογος Κλείτου Κοζάνης
και τον Μορφωτικό – Ποντιακό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου, τον οποίον καλωσορίζω αν και είναι και αυτός οικοδεσπότης σας.

  Η Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, υπήρξε η αρχαιότερη Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή μονή στον Πόντο. Από το 270 μ.Χ.. μέχρι και τον ξεριζωμό του 1922, οπότε σίγησαν οι καμπάνες της μονής, αποτελούσε το στήριγμα των παππούδων μας στην πίστη και στην εθνική συνείδηση, ενώ ήταν καταφύγιο και πηγή σωτηρίας κάθε καταδιωκόμενου, οιουδήποτε θρησκεύματος και δόγματος.
  Από τον Ιούνιο του 1970, στον τόπο αυτόν, άρχισε το έργο της ανασύστασης - ανιστόρησης της μονής, με πρωτεργάτη τον επί 40 περίπου χρόνια εκλιπόντα πρόεδρο Παναγιωτίδη Ευστάθιο.
Η ευγνωμοσύνη όλων των προσκυνητών θα συνοδεύει  αιώνια τον εκλιπόντα και όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, που πέρασαν και εργάσθηκαν όλα τα χρόνια, καθώς και τους κατοίκους της περιοχής, τους τοπικούς φορείς, το πλήθος των πιστών, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, των ευεργετών, που συνέβαλαν και συμβάλουν με κάθε τρόπο στην ανασύσταση - ανιστόρηση της ιεράς μονής.
Τα τελευταία Διοικητικά Συμβούλια που εκλέχτηκαν στις προβλεπόμενες αρχαιρεσίες, συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ανασύσταση - ανιστόρηση της μονής, με την συμπαράσταση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου, τον οποίο ευχαριστούμε.        
Λεπτομέρειες και στιγμιότυπα των προσπαθειών αυτών, φαίνονται  στην αντίστοιχη ιστοσελίδα μας, όπως φαίνεται στο μικρό φυλλάδιο του ιστορικού που διατίθεται έξω από τον Ιερό  Ναό.
Η βελτίωσης της οδικής σήμανσης προς το Μοναστήρι, που πιστεύω είδατε ερχόμενοι, ολοκληρώθηκε μόλις χθες.
Έχει εγκριθεί, αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε, την ασφαλτόστρωση των πρώτων 500 μέτρων του δρόμου από τον Άγιο Δημήτριο.
Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί.
Ομοίως έχει εγκριθεί η ένταξη στον τοπικό πόρο ανάπτυξης, ποσού 100.000 €, για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Ιερού Ναού (τοποθέτηση χαλκού – υδραυλικά – θέρμανση) και διαρρύθμισης του 2ου ορόφου του κτιρίου. Για την υλοποίηση του έργου υπολείπονται κάποιες ρυθμίσεις.
Οι διαδικασίες αυτές γίνονται  σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως τον Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης κ. Πλακεντά, ο οποίος ήταν χθες το απόγευμα κοντά μας, τον οποίον και ευχαριστούμε γιατί είναι  από όλους αυτούς που τιμούν τον Άγιο Ιωάννη όχι μόνο με τα λόγια άλλα και με τα έργα.

Κάθε χρόνο η ιερά πανήγυρις του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, μας χάριζε στιγμές συγκίνησης, αλλά φέτος η συγκίνηση μας είναι ανυπέρβλητη, χάρις στον πρώτο εδώ στον Βαζελώνα,  συνεορτασμό  των τριών ιερών εικόνων, κειμηλίων του Ποντιακού ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, που διασώθηκαν κατά την γενοκτονία των παππούδων μας από τους Τούρκους στον αιματοβαμμένο Πόντο και φυλάσσονται  τώρα στα αντίστοιχα προσκυνήματα – μοναστήρια, στις φιλόξενες πλαγιές του Βερμίου.

Όπως είπα και χθες, η ιδέα αυτού του συνεορτασμού, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον φίλο πρόεδρο του Σωματείου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, ομότιμου καθηγητή της  Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Φαχαντίδη, τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Χάρη σ’ αυτόν, δόθηκε η ευκαιρία  στους τρεις προέδρους των Σωματείων και τα αντίστοιχα διοικητικά συμβούλια, για να συμφωνήσουμε και να καθορίσουμε τις λεπτομέρειες για τον συνεορτασμό.

Έτσι είμαστε σήμερα εδώ, στον Άγιο Ιωάννη, ζώντας μια ιστορική στιγμή, κάνοντας το δεύτερο βήμα στον δρόμο της δημιουργίας μιας ιερής παράδοσης, που ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι, θα προστεθεί στις ιερές παραδόσεις που για χιλιετίες φυλάσσονταν στις τρεις συνυπάρχουσες Ιερές Μονές στον Πόντο και τα τελευταία 50-70 χρόνια εδώ στην μητέρα πατρίδα.

 Γι’ αυτό, κύριοι πρόεδροι των Σωματείων επιτρέψτε μου να εκφράσω τις πιο ειλικρινείς ευχαριστίες μας, σε εσάς, στα Διοικητικά Συμβούλια σας και οπωσδήποτε στους οικείους Μητροπολίτες σας, τους Σεβασμιότατους κυρίους - κυρίους Παύλο και Ιωήλ.

Επιτρέψτε μου πριν κλείσω το καλωσόρισμα, να ευχαριστήσω για την χορηγία τους στην πραγματοποίηση της πανηγύρεως, την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, την ΔΕΗ Α.Ε και το Δήμο Κοζάνης για την  βοήθεια του.
Εδώ να επισημάνω ότι από τον Δήμο Κοζάνης, επίκειται η ανακοίνωση έναρξης υλοποίησης προγράμματος προβολής, επιμόρφωσης κ.λπ., σχετικά με τον Άγιο  Ιωάννη, καθώς και η υποστήριξη σε υλικά, για την αντικατάσταση των κιγκλιδωμάτων που βρίσκονται μπροστά στον Ιερό Ναό.   
Ευχαριστούμε ακόμη:
Την τηλεόραση του Flash και ιδιαίτερα τον Κώστα Περτσινίδη, γιατί τα τελευταία χρόνια καλύπτει τις κυριότερες εκδηλώσεις του Σωματείου μας.
Την τηλεόραση 4Ε για την μαγνητοσκόπηση του χθεσινού Πανηγυρικού Αρχιερατικού εσπερινού και της σημερινής Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.
Η πρώτη προβολή του εσπερινού θα γίνει σήμερα στις 03:00 το μεσημέρι και της Θείας λειτουργίας τη Δευτέρα 08:00 το πρωί.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει στις κυρίες και τους κυρίους, που με μεγάλο κέφι προετοίμασαν τον χώρο και συνέβαλλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση του πανηγυρικού εορτασμού, καθώς και το φιλόπτωχο της ενορίας του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Κοζάνης, που στόλισαν τις Ιερές εικόνες.

Εύχομαι, οι ευλογίες της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παναγίας Σουμελά, καθώς και οι πρεσβείες του Τιμίου Προδρόμου Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, να συνοδεύουν την ζωή μας, να σκεπάζουν την πατρίδα μας και ιδιαίτερα την πολύπαθη Μακεδονία μας και να μας οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της ανασύστασης των αντίστοιχων Ιερών Μονών – Προσκυνημάτων, τουλάχιστον έως ότου χτυπήσουν και πάλι οι καμπάνες στις Ιερές Μονές στον αλησμόνητο Πόντο.            
                                                                                                                            
Ευχαριστώ.
 






____________________________________________________________________________
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 2012

Σεβασμιότατε,

Αξιότιμοι κύριοι επικεφαλής ή εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών φορέων και πολιτιστικών συλλόγων,

Φίλτατοι κύριοι πρόεδροι των Σωματείων των εις των Πόντο Ιστορικών Αδελφών Μονών Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και Παναγίας Σουμελά,

Αγαπητοί προσκυνητές,

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, του Σωματείου Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, θα ήθελα να σας εκφράσω τις πιο ειλικρινείς ευχαριστίες, για τις συγκινητικές στιγμές που ζούμε από χθες το απόγευμα, εδώ στον Άγιο Γεώργιο.

Τέτοιες στιγμές, ζούμε κάθε χρόνο με την προσκύνηση της ιεράς εικόνας του μεγαλομάρτυρος και τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, αλλά φέτος  η συγκίνηση μας είναι ανυπέρβλητη, χάρις στον πρώτο συνεορτασμό  των τριών ιερών εικόνων, που διασώθηκαν κατά την γενοκτονία των παππούδων μας από τους Τούρκους στον αιματοβαμμένο Πόντο και φυλάσσονται  τώρα στα αντίστοιχα προσκυνήματα – μοναστήρια, στις φιλόξενες πλαγιές του Βερμίου και μάλιστα σε παρόμοια τριγωνική διάταξη, όπως για αιώνες ήταν στην πατρίδα μας στον Πόντο.

Αυτός ο συνεορτασμός, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον φίλο πρόεδρο του Σωματείου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, ομότιμου καθηγητή της  Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Φαχαντίδη, τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Ο κ. Φαχαντίδης στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του μαζί μου, κάπου τον Φεβρουάριο 2017, μετά την ανάληψη της προεδρίας στο Σωματείο του Αγίου Γεωργίου, έθεσε ως προβληματισμό - ιδέα  την συνεργασία των 3 σωματείων σε ενέργειες που καλύπτουν τους σκοπούς αυτών και έθεσε σαν παράδειγμα τέτοιας ενέργειας την μεταφορά των ιερών εικόνων των δύο υπό ανασύσταση ιερών μονών - προσκυνημάτων στην έδρα της τρίτης, σε κάθε πανηγυρικό εορτασμό.

Αργότερα, έβαλε σε ενέργεια την παραπάνω ιδέα και ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθούμε οι τρεις πρόεδροι των Σωματείων για να καθορίσουμε τις λεπτομέρειες για την παραπάνω διαδικασία.

Τον Αύγουστο του 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας, ενημέρωσε τα αδελφά Σωματεία, ότι είμαστε θιασώτες της διαδικασίας, αλλά για λόγους τάξεως, προτείναμε αυτή η μεταφορά των ιερών εικόνων να υλοποιηθεί το νέο εκκλησιαστικό ή κοσμικό έτος, ήτοι την 23η Απριλίου 2018.

Έτσι είμαστε σήμερα εδώ, ελπίζοντας αυτή η στιγμή να είναι, επιτρέψτε μου να πω, ιστορική.

Να είναι ο πρώτος συνεορτασμός των 3 ιερών εικόνων, η αφετηρία μιας ιερής παράδοσης, που θα προστεθεί στις ιερές παραδόσεις που για χιλιετίες φυλάσσονταν στις τρεις συνυπάρχουσες Ιερές Μονές στον Πόντο και τα τελευταία 50-70 χρόνια εδώ στην μητέρα πατρίδα, στα αντίστοιχα προσκυνήματα ή υπό ανασύσταση Ιερές μονές.

Εύχομαι, οι ευλογίες της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παναγίας Σουμελά, καθώς και οι πρεσβείες των Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος και Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, να συνοδεύουν την ζωή μας, να σκεπάζουν την πατρίδα μας και να μας οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της ανασύστασης των αντίστοιχων Ιερών Μονών – Προσκυνημάτων, τουλάχιστον έως ότου χτυπήσουν και πάλι οι καμπάνες στις Ιερές Μονές στον αλησμόνητο Πόντο.         
                                                                                                                
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: