*Από το τέλος Μαϊου έως τέλος Οκτωβρίου (πλην έκτακτης ματαίωσης λόγω κάποιου γεγονότος), τελείται στην Ιερά μονή Όρθρος και Θεία Λειτουργία, κάθε Σάββατο πρωί στις 07:30 π.μ.. Δείτε αναλυτίκα το πρόγραμμα εδώ..

Πραγματοποιήθηκε ο Πανηγυρικός Εορτασμός του «Γενέσιου του Τιμίου Προδρόμου»


Το διήμερο 23 και 24 Ιούνιου 2020, πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο, με μεγάλη λαμπρότητα, ο Πανηγυρικός Εορτασμός του «Γενέσιου του Τιμίου Προδρόμου Προφήτου και Βαπτιστού του Χριστού Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος» στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης, στις 19:00 με την υποδοχή του λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου, τον Μέγα Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου και την Ιερά Αγρυπνία, που τελέσθηκε στη συνέχεια.
Την επόμενη ημέρα Τετάρτη 24 Ιούνιου, τελέσθηκε όρθρος και Πολυαρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δράμας κ.κ. Παύλου και Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου, καθώς και Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και του Αγίου Λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της 24ης Ιουνίου  με τον  Παρακλητικό Κανόνα του «Γενέσιου του Τιμίου Προδρόμου Προφήτου και Βαπτιστού του Χριστού Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος».
Τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα για την προστασία των πιστών από τον COVID-19, σύμφωνα με τις ισχύουσες υπουργικές αποφάσεις. Στα πλαίσια αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν εφέτος οι χορευτικές εκδηλώσεις και το τμήμα του Μορφωτικού – Ποντιακού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου που συμμετείχε, συνόδευσε την Ιερή Εικόνα και το Άγιο Λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου, κατά την Λιτάνευση τους.

Το ΔΣ του Σωματείου ευχαριστεί, τους αγαπητούς προσκυνητές και τους επίσημους προσκεκλημένους που μας τίμησαν, με την παρουσία τους.

Ιδιαίτερα ευχαριστεί:
- Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη της Μητροπόλεως Δράμας κ.κ. Παύλο. Η ευλογία της χοροστασίας του στην Πανηγυρική Αρχιερατική θεία Λειτουργία, μας δίνει ιδιαίτερη χαρά και κουράγιο, στον αγώνα που κάνουμε, για την ανιστόρηση της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος. Ο Σεβασμιώτατος ήρθε πρώτη φορά ως Μητροπολίτης, αλλά εδώ και χρόνια η υπό ανασύσταση Ιερά Μονή, απολαμβάνει τις ευλογίες τους ηθικές και υλικές. Το εκκλησιαστικό φρόνημα και ήθος του, η θεολογική του κατάρτιση, η μαχητικότητα, ο δυναμισμός και ο ένθερμος πατριωτισμός του είναι δώρα Θεού, για να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν.
Η στήριξη και συμμετοχή του, στις ενέργειες για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, συμβάλλουν πολύπλευρα τους φορείς του Ποντιακού Ελληνισμού που πρωτοστατούν σ' αυτές.
- Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλο, που είναι πάντα οδηγός και συμπαραστάτης μας στις προσπάθειες για την ανασύσταση - ανιστόρηση της Ιεράς Μονής.
- Τους προέδρους των Ιστορικών Αδελφών Σωματείων, της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, κ. Τανιμανίδη  Γεώργιο και Κυριακίδη  Θεοδόση, καθώς και τα μέλη των ΔΣ των Σωματείων που τους συνόδευαν.
- Τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) κ. Βαρυθυμιάδη Γεώργιο και τα μέλη του ΔΣ της Π.Ο.Ε.  που τον συνόδευαν.
- Τους επικεφαλής ή εκπροσώπους, συλλόγων και τοπικών φορέων
- Την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, για την χορηγία της στην πραγματοποίηση της πανηγύρεως, καθώς και το Δήμο Κοζάνης και ιδιαίτερα τις τεχνικές υπηρεσίες, για την  βοήθεια τους.
- Τον διευθυντή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και τους εργαζόμενους του σταθμού για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση του πανηγυρικού εορτασμού,
- Την επιχείρηση «Βερμίου Γης» με έδρα το Ρυάκιο Κοζάνης, της κυρίας Ελένης Βασιλειάδου για την προσφορά της, όπως κάνει τα τελευταία 3 χρόνια, για το κέρασμα των προσκυνητών με ποντιακά προϊόντα.
- Τις κυρίες και τους κυρίους, που με μεγάλο κέφι προετοίμασαν τον χώρο και συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση του Πανηγυρικού Εορτασμού.

 

Ευχόμαστε, οι πρεσβείες των Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστή Αγίου Ιωάννη, να μας συνοδεύουν και να μας οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της ανασύστασης - ανιστόρησης της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: