*Από το τέλος Μαϊου έως τέλος Οκτωβρίου (πλην έκτακτης ματαίωσης λόγω κάποιου γεγονότος), τελείται στην Ιερά μονή Όρθρος και Θεία Λειτουργία, κάθε Σάββατο πρωί στις 07:30 π.μ.. Δείτε αναλυτίκα το πρόγραμμα εδώ..

*Φωτογραφίες του Πανηγυρικού Εορτασμού του 2017 μπορείτε να δείτε εδώ..

*Φωτογραφίες απο τις εκδηλώσεις για την Γενοκτονία των Ποντίων μπορείτε να δείτε εδώ..

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥΣεβασμιότατε,

Αξιότιμοι κύριοι επικεφαλής ή εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών φορέων και πολιτιστικών συλλόγων,

Φίλτατοι κύριοι πρόεδροι των Σωματείων των εις των Πόντο Ιστορικών Αδελφών Μονών Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και Παναγίας Σουμελά,

Αγαπητοί προσκυνητές,


Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, του Σωματείου Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, θα ήθελα να σας εκφράσω τις πιο ειλικρινείς ευχαριστίες, για τις συγκινητικές στιγμές που ζούμε από χθες το απόγευμα, εδώ στον Άγιο Γεώργιο.

Τέτοιες στιγμές, ζούμε κάθε χρόνο με την προσκύνηση της ιεράς εικόνας του μεγαλομάρτυρος και τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, αλλά φέτος  η συγκίνηση μας είναι ανυπέρβλητη, χάρις στον πρώτο συνεορτασμό  των τριών ιερών εικόνων, που διασώθηκαν κατά την γενοκτονία των παππούδων μας από τους Τούρκους στον αιματοβαμμένο Πόντο και φυλάσσονται  τώρα στα αντίστοιχα προσκυνήματα – μοναστήρια, στις φιλόξενες πλαγιές του Βερμίου και μάλιστα σε παρόμοια τριγωνική διάταξη, όπως για αιώνες ήταν στην πατρίδα μας στον Πόντο.

Αυτός ο συνεορτασμός, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον φίλο πρόεδρο του Σωματείου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, ομότιμου καθηγητή της  Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Φαχαντίδη, τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Ο κ. Φαχαντίδης στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του μαζί μου, κάπου τον Φεβρουάριο 2017, μετά την ανάληψη της προεδρίας στο Σωματείο του Αγίου Γεωργίου, έθεσε ως προβληματισμό - ιδέα  την συνεργασία των 3 σωματείων σε ενέργειες που καλύπτουν τους σκοπούς αυτών και έθεσε σαν παράδειγμα τέτοιας ενέργειας την μεταφορά των ιερών εικόνων των δύο υπό ανασύσταση ιερών μονών - προσκυνημάτων στην έδρα της τρίτης, σε κάθε πανηγυρικό εορτασμό.

Αργότερα, έβαλε σε ενέργεια την παραπάνω ιδέα και ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθούμε οι τρεις πρόεδροι των Σωματείων για να καθορίσουμε τις λεπτομέρειες για την παραπάνω διαδικασία.

Τον Αύγουστο του 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας, ενημέρωσε τα αδελφά Σωματεία, ότι είμαστε θιασώτες της διαδικασίας, αλλά για λόγους τάξεως, προτείναμε αυτή η μεταφορά των ιερών εικόνων να υλοποιηθεί το νέο εκκλησιαστικό ή κοσμικό έτος, ήτοι την 23η Απριλίου 2018.

Έτσι είμαστε σήμερα εδώ, ελπίζοντας αυτή η στιγμή να είναι, επιτρέψτε μου να πω, ιστορική.

Να είναι ο πρώτος συνεορτασμός των 3 ιερών εικόνων, η αφετηρία μιας ιερής παράδοσης, που θα προστεθεί στις ιερές παραδόσεις που για χιλιετίες φυλάσσονταν στις τρεις συνυπάρχουσες Ιερές Μονές στον Πόντο και τα τελευταία 50-70 χρόνια εδώ στην μητέρα πατρίδα, στα αντίστοιχα προσκυνήματα ή υπό ανασύσταση Ιερές μονές.

Εύχομαι, οι ευλογίες της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παναγίας Σουμελά, καθώς και οι πρεσβείες των Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος και Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, να συνοδεύουν την ζωή μας, να σκεπάζουν την πατρίδα μας και να μας οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της ανασύστασης των αντίστοιχων Ιερών Μονών – Προσκυνημάτων, τουλάχιστον έως ότου χτυπήσουν και πάλι οι καμπάνες στις Ιερές Μονές στον αλησμόνητο Πόντο.         
                                                                                                                
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: