*Από το τέλος Μαϊου έως τέλος Οκτωβρίου (πλην έκτακτης ματαίωσης λόγω κάποιου γεγονότος), τελείται στην Ιερά μονή Όρθρος και Θεία Λειτουργία, κάθε Σάββατο πρωί στις 07:30 π.μ.. Δείτε αναλυτίκα το πρόγραμμα εδώ..

1752ος Πανηγυρικός Εορτασμός «Γενέσιου Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος»

Το διήμερο 23 και 24 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη λαμπρότητα,  ο 1752ος Πανηγυρικός Εορτασμός του «Γενέσιου του Τιμίου Προδρόμου Προφήτου και Βαπτιστού του Χριστού Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος»


 Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης, στις 19:00 με την υποδοχή του λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου, τον Μέγα Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου και την Ιερά Αγρυπνία, που τελέσθηκε στη συνέχεια. 

Την επόμενη ημέρα Παρασκευή 24 Ιουνίου, τελέσθηκε όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του Πρωτοσύγκελου  της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων & Κοζάνης κ. Χριστοφόρου καθώς και Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και του Αγίου Λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου.


Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της 24ης Ιουνίου  με τον  Παρακλητικό Κανόνα του «Γενέσιου του Τιμίου Προδρόμου Προφήτου και Βαπτιστού του Χριστού Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος».

 Στις χορευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Μορφωτικός – Ποντιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου και ο Ποντιακός Σύλλογος Ακρινής, οι οποίοι και συνόδευσαν την Ιερή Εικόνα και το Άγιο Λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου, κατά την Λιτάνευση τους.  

 

 Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, πλήθος προσκυνητών και ο Περιφερειάρχης Δυτ.  Μακεδονίας κ. Κασαπίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης κ.  Δαδαμόγια, εκπρόσωπος της Περιφερειακής Διεύθυνσης πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Μακεδονίας, ο πρόεδρος και μέλη του ΔΣ του Σωματείου της Παναγίας Σουμελά, αντιπρόσωπος του Σωματείου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, αντιπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, πρόεδροι ή εκπρόσωποι, συλλόγων και τοπικών φορέων και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων.

 

 

 Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος καλωσόρισε όλους τους προσκυνητές στον πανηγυρικό εορτασμό, επισημαίνοντας ότι:

Στον φετινό πανηγυρικό εορτασμό, 100 χρόνια μετά την μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων Ποντίων, Μικρασιατών και Θρακιωτών, τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως ψυχών των θυμάτων της Τουρκικής θηριωδίας, κορύφωση της οποίας αποτέλεσε η γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων.

    Το ΔΣ και τα μέλη του Σωματείου, αισθανθήκαμε βαθύτατη θλίψη για την αιφνίδια εκδημία του αοιδίμου Μητροπολίτου  Δράμας κυρού Παύλου. 
Τιμώντας την μνήμη του, αποφασίσαμε η αγιογράφηση της  "Σύλληψις  Τιμίου Προδρόμου" στο νότιο κλίτος, να είναι αιώνια δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του. 

Τα τελευταία 14 χρόνια, με την συμπαράσταση και καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την ανασύσταση - ανιστόρηση της μονής. Προσπάθειες που ξεκίνησαν πριν από 50 χρόνια περίπου με πρωτεργάτες, των επί 40 περίπου χρόνια, αείμνηστο πρόεδρο Παναγιωτίδη Ευστάθιο και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, αλλά και χιλιάδες φανερούς και αφανείς διακονητές - δωρητές – συνδρομητές, που σίγουρα ο καθένας τους έχει την θέση του στο αιώνιο πνευματικό βιβλίο των κτητόρων της ιεράς μονής. 
Ως αιώνια δέηση υπέρ υγείας και  αναπαύσεως ψυχών των κεκοιμημένων εξ'  αυτών, αποφασίσθηκε η αγιογράφηση της  " ΒΑΠΤΙΣΗΣ   ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ " στο νότιο κλίτος.

Ευχαριστούμε τον καθηγούμενο της ιεράς μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, γέροντα Ευσέβιο, ο οποίος με προτροπή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, πέρσι τέτοια εποχή εκδήλωσε πρώτος την επιθυμία για την αγιογράφηση των Αγίων Αλεξίου και Φιλαρέτου στο νότιο κλίτος του Ιερού Ναού και μετά από τέτοια ευλογία, γρήγορα - γρήγορα βρέθηκαν οι δωρητές για όλο το νότιο κλίτος και όχι μόνο.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε με αυτή την ευλογία, να βρεθούν οι δωρητές για την αγιογράφηση και του βορείου κλίτους.

Ευχαριστούμε ακόμη:

- Την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης για την χορηγία της στην πραγματοποίηση της πανηγύρεως, καθώς και

- Το Δήμο Κοζάνης και ιδιαίτερα τις τεχνικές υπηρεσίες, για την  βοήθεια τους.

- Τη ΔΕΗ Α.Ε. που με την υποστήριξη των Διευθυντών και του προσωπικού  του ΑΗΣ Αγίου  Δημητρίου, του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής  Μακεδονίας και του Ορυχείου Νότιου Πεδίου, βρίσκονται πάντοτε κοντά στην  ιερά  μονή, με διάθεση υλικών – προσωπικού. Χαρακτηριστικά φέτος, πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε με την ουσιαστική βοήθεια των ορυχείων, η ανακατασκευή του καμπαναριού, λόγω των πολλών προβλημάτων που είχαν εμφανισθεί, σε δομικά στοιχεία του φέροντος οργανισμού της κατασκευής.

- Την τηλεόραση του Flash και ιδιαίτερα τον Κώστα Περτσινίδη, γιατί συνεχίζει με συνέπεια να καλύπτει τις κυριότερες εκδηλώσεις του Σωματείου μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει στις κυρίες και τους κυρίους, που με κέφι προετοίμασαν τον χώρο και συνέβαλλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση του πανηγυρικού εορτασμού.

Όσον αφορά την πετυχημένη οικονομική εξόρμηση για τα ξυλόγλυπτα, που είχε γίνει πέρσι μέχρι την 25η Οκτωβρίου,  όπου η συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων με τον οβολό τους, ήταν συγκινητική. Σας γνωρίζουμε ότι αυτά έχουν παραγγελθεί από τον Μάρτιο φέτος, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε ο κατασκευαστής να τα έχει έτοιμα για την πανήγυρη. Θα τα χαρούμε τις επόμενες εβδομάδες.    

Ευχόμαστε, οι πρεσβείες του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Αγίου Ιωάννη, να μας συνοδεύουν και να μας οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της ανιστόρησης της Ιερά Μονής του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος.  

 


    




Δεν υπάρχουν σχόλια: