*Από το τέλος Μαϊου έως τέλος Οκτωβρίου (πλην έκτακτης ματαίωσης λόγω κάποιου γεγονότος), τελείται στην Ιερά μονή Όρθρος και Θεία Λειτουργία, κάθε Σάββατο πρωί στις 07:30 π.μ.. Δείτε αναλυτίκα το πρόγραμμα εδώ..

19 Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης, για τη συμπλήρωση των 104 χρόνων από την έναρξη της τελευταίας φάσης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 
Η επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλο. 
Σύμφωνα με τα ΔΙΠΤΥΧΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2015, "ΤΑ ΑΜΩΜΑ ΣΦΑΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ" του αοίδιμου Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου, αυτό το ιερό μνημόσυνο, τελέσθηκε για πρώτη φορά στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος στον Πόντο, κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας, πριν από 106 χρόνια την 5η  Μαΐου 1917 και καθιερώθηκε να τελείται κάθε χρόνο  μέχρι τον  ξεριζωμό. 

Μετά την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση , το πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός - οικονομολόγος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" της Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Γεωργίου  Κοκκινίδης. 
Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία τους, πλήθος κόσμου και: Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης κ. Κατερίνα Δαδαμόγια , η αντιδήμαρχος Κοζάνης κ. Κουϊμτζίδου Ελπίδα, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Κώστας Κυτίδης, ο Πρόεδρος της κοινοτήτας Αγίου Δημητρίου κ. Πεχλιβανίδης Θεοχάρης, ο Πρόεδρος  Σ.ΠΟ.Σ. Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου κ. Πολύκαρπος  Σαββίδης, ο πρώην Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ.  Γεώργιος Δακής και ο πολιτευτής κ. Κάτανας Χάρης. 

Οι εκδηλώσεις έγιναν υπό την αιγίδα του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιου Κασαπίδη και την συμμετοχή αντιπροσωπειών του Γυμνασίου  Καπνοχωρίου και Δημοτικού Σχολείου - Νηπιαγωγείου Αγίου Δημητρίου, καθώς και των συλλόγων "Μορφωτικός – ποντιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου -  Ρυακίου",  "Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ακρινής ''Ο ΑΚΡΙΝΑΣ'"', "Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Δρεπάνου", "Πολιτιστικός Σύλλογος Καπνοχωρίου “Ο Άγιος Γεώργιος»" και "Ποντιακός  Μορφωτικός Σύλλογος Πολύμυλου". 
Ευχαριστούμε όλους τους παρισταμένους και όλους τους συμμετέχοντας, καθώς και όσους συνέβαλλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην επιτυχία των εκδηλώσεων.






































Δεν υπάρχουν σχόλια: