*Από το τέλος Μαϊου έως τέλος Οκτωβρίου (πλην έκτακτης ματαίωσης λόγω κάποιου γεγονότος), τελείται στην Ιερά μονή Όρθρος και Θεία Λειτουργία, κάθε Σάββατο πρωί στις 07:30 π.μ.. Δείτε αναλυτίκα το πρόγραμμα εδώ..

Πραγματοποιήθηκε ο Πανηγυρικός Εορτασμός για το «Γενέσιον του Τιμίου Προδρόμου» 2023 (Βίντεο & Φωτογραφίες)

Το διήμερο 23 και 24 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη λαμπρότητα, ο 1753ος Πανηγυρικός Εορτασμός του «Γενέσιου του Τιμίου Προδρόμου Προφήτου και Βαπτιστού του Χριστού Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος».
   Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής, στις 19:00 με τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και την Ιερά Αγρυπνία, που τελέστηκε στη συνέχεια. 
 Την επόμενη ημέρα Σάββατο 24 Ιουνίου, τελέστηκε όρθρος και Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου καθώς και Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και του Αγίου Λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου. 

 Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της 24ης Ιουνίου με τον Παρακλητικό Κανόνα του «Γενέσιου του Τιμίου Προδρόμου Προφήτου και Βαπτιστού του Χριστού Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος» οπου συμμετείχε η ενορία Αγίας Τριάδας Δρεπάνου με τον Αρχιερατικό Επίτροπο: Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Τριανταφυλλίδη. 

 Η Εύξεινος Λέσχης Καστοριάς και οι σύλλογοι της Κοζάνης: Μορφωτικός – Ποντιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ακρινής ''Ο ΑΚΡΙΝΑΣ'', Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Δρεπάνου και Ποντιακός Σύλλογος Κλείτου, συνόδευσαν την Ιερή Εικόνα και το Άγιο Λείψανο του Τιμίου Προδρόμου κατά την Λιτάνευση τους και συμμετείχαν στην παρουσίαση των παραδοσιακών χορών. 

 Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, πλήθος προσκυνητών, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης κ. Δαδαμόγια Αικατερίνη, ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Μαλούτας Λάζαρος, ο Ανώτερος Διοικτής Φρουράς Ταξίαρχος κ. Καλμανίδης Κοσμάς με αντιπροσωπεία στελεχών, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας Ταξίαρχος κ. Σπύρος Διόγκαρης, ο Πύραρχος κ. Μαυροματίδης Κωνσταντίνος ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Διεύθυνσης πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Μακεδονίας, ο πρώην υπουργός μεταφορών και βουλευτής του Ν. Κοζάνης κ. Παπαδόπουλος Μιχάλης, ο πρώην περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας κ. Δακής Γέωργιος, ο πρόεδρος και μέλη των ΔΣ του Σωματείου της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, αντιπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, πρόεδροι ή εκπρόσωποι, συλλόγων και τοπικών φορέων και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων. 

 Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος καλωσόρισε όλους τους προσκυνητές στον πανηγυρικό εορτασμό και επισήμανε ότι: Τα τελευταία 15 χρόνια, με την συμπαράσταση, καθοδήγηση, τις ευλογίες, πνευματικές και υλικές, και τις ενέργειες για εύρεση δωρητών και λύσεων σε πλείστα θέματα, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την ανασύσταση - ανιστόρηση της μονής. Προσπάθειες που ξεκίνησαν πριν από 50 χρόνια περίπου με πρωτεργάτες, των επί 40 περίπου χρόνια, αείμνηστο πρόεδρο Παναγιωτίδη Ευστάθιο και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, αλλά και χιλιάδες φανερούς και αφανείς διακονητές - δωρητές – συνδρομητές, που ο καθένας τους, κατά την προσφορά του, έχει την θέση του στην μνημόνευση των κτητόρων της ιεράς μονής. Πέρσι στον πανηγυρικό εορτασμό, είχαμε δει τις αγιογραφίες στο νότιο κλίτος και ευχηθήκαμε εφέτος να είναι αγιογραφημένο και το βόρειο κλίτος. Δυστυχώς, η αγιογράφηση του βόρειου κλίτους, ενώ έχει παραγγελθεί από τον Νοέμβριο 2022 και ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί πριν τον φετινό πανηγυρικό εορτασμό, δεν ολοκληρώθηκε λόγω προβλήματος υγείας του αγιογράφου. Ελπίζουμε ότι μέχρι το φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί. Έχει παραγγελθεί το σύνολο σχεδόν των αγιογραφιών. Υπάρχουν δωρητές για το 70% των παραγγελμένων αγιογραφιών. Είναι χωρίς δωρητή, ορφανές, αγιογραφίες κόστους περίπου 15.000 €. Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, για την επιστέγαση του Καθολικού της ιεράς μονής με πέτρα, με την σύνταξη αρχιτεκτονικών σχεδίων, μελέτης στατικής επάρκειας και την ολοκλήρωση ένταξης στον νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, που ήταν όλα προαπαιτούμενα. Μετά από αυτά με χαρά σας ενημερώνω ότι, ο Περιφερειάρχης μας κ. Κασαπίδης και η αντιπεριφερειάρχης κ. Δαδαμόγια έχουν δεσμευτεί για την σύνταξη της μελέτης, τη δημοπράτηση και την κατασκευή του έργου της επιστέγασης του Καθολικού της ιεράς μονής, με μέριμνα των αντίστοιχων υπηρεσιών. Ελπίζουμε, σε λίγους μήνες εκεί που βλέπουμε τώρα το ασφαλτόπανο, να υπάρχει μια ωραία πέτρινη σκεπή. 
 Ευχαριστούμε: - Την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης για την χορηγία της στην πραγματοποίηση του πανηγυρικού εορτασμού, καθώς και το Δήμο Κοζάνης και ιδιαίτερα τις τεχνικές υπηρεσίες, για την βοήθεια τους. Το Διευθυντή, τους τομεάρχες, υποτομεάρχες και το προσωπικό του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και του Ορυχείου Νότιου Πεδίου, που βρίσκονται πάντοτε κοντά στην ιερά μονή, με διάθεση υλικών και προσωπικού, όποτε χρειάζεται. Ευχαριστούμε ακόμη, την τηλεόραση του Flash και ιδιαίτερα τον Κώστα Περτσινίδη, γιατί συνεχίζει με συνέπεια να καλύπτει τις κυριότερες εκδηλώσεις του Σωματείου μας. 

 Ευχαριστούμε τις κυρίες και τους κυρίους, που προετοίμασαν τον χώρο και συνέβαλλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση του πανηγυρικού εορτασμού, μέσα σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο Μορφωτικός - Ποντιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου που τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στις προετοιμασίες, ως οικοδεσπότης και αυτός. Ευχόμαστε, οι πρεσβείες του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Αγίου Ιωάννη, να μας συνοδεύουν και να μας οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της ανασύστασης της ιερά μονής του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος.






































































Δεν υπάρχουν σχόλια: